האם אתם על הכיוון הנכון? - סקירה כוללת לנכסים והתחייבויות כספיות
| אופיר סלע מור |
נניח שאדם החליט לצאת לטיול בהרים. הוא הצטייד בבגדים מתאימים, נעליים חזקות, מזון ומים. אבל איך הוא יכול לדעת שהוא באמת על הנתיב הנכון להגיע ליעד המיוחל שלו באותם ההרים? התשובה היא שעליו לעצור מדי פעם ולבדוק את המפה והמצפן שברשותו, להתמצא היכן הוא נמצא ביחס ליעד, ובמידת הצורך – לתקן את הכיוון.
מטאפורה דומה יכולה לחול על המסע הפיננסי האישי שלנו. אנחנו מצטיידים ביעדים ומשאבים, אבל האם אנחנו דואגים לעצור מדי פעם ולבחון היכן אנחנו עומדים ביחס לאותם יעדים? האם אנחנו באמת על הכיוון הרצוי? התשובה לכך טמונה בסקירה כוללת ועדכנית של הרכב הנכסים וההתחייבויות הפיננסיים שלנו.
מעקב שוטף - המפתח לשליטה פיננסית
על מנת לדעת אם אנחנו על הכיוון הנכון לעבר יעדים פיננסיים חשובים כמו יציבות כלכלית, חסכון ראוי לגיל פרישה, או מימון צרכים רבים, נדרש מעקב שוטף אחר תזרים המזומנים השוטף, רמות ההכנסה, מצב החסכונות וההשקעות, גובה ההתחייבויות והצרכים הקרובים והרחוקים יותר. רק כך נוכל לזהות כשאנחנו מתנתקים מהדרך, ולהתאים את עצמנו במידת הצורך.
לשמחתנו, קיימים כיום כלים פשוטים מאוד שמאפשרים מעקב כזה. ישנן אפליקציות נוחות למעקב אחר תזרים המזומנים, טבלאות גיליון אלקטרוני לסיכום הנכסים וההתחייבויות, וכלי מעקב יעודיים לתכנון חסכונות ועקיבה אחר היעדים. הדבר הכי חשוב הוא להקצות זמן, ולרכז את כל המידע באופן קבוע ורצוף.
מה מגדירים כ"על הכיוון הנכון"?
אז מהם אותם המדדים שיכולים להצביע שהפיננסים האישיים שלנו על הפסים, או שמא נדרשת התערבות או שינוי כיוון? הנה כמה דגשים חשובים:
- יחס חוב/הכנסה נמוך – לא להיות עם חובות בהיקף הגבוה משכר של שנה-שנתיים, למעט משכנתא/הלוואות גדולות שמגובות בנכסים.
- יחס חסכון/הוצאה גבוה – קצב החסכון צריך להיות משמעותי (לפחות 10-20% מההכנסה החודשית).
- גידול הדרגתי בנכסים נטו – הרכב הנכסים (חסכונות, השקעות) אמור לצמוח בהדרגה כשההתחייבויות יורדות.
- יצירת כרית ביטחון כלכלית – צבירת חסכון בגובה 2-4 משכורות שישמש ברגע משבר או אירוע בלתי צפוי.
נקודת המבט צריכה להיות ארוכת-טווח ומבוססת על המטרות הכלכליות שהצבנו לעצמנו – קניית דירה, מימון לימודי ילדים, חיסכון לפרישה וכדומה. בכל שלב חיים, המדדים הספציפיים עשויים להיות שונים.
תמיד נכון לבצע סקירה כוללת
אז זהו, שריינתם את הזמן לסקירה פיננסית מקיפה? בדקתם היכן אתם עומדים ביחס ליעדים שהצבתם? זיהיתם חוזקות וחולשות במצב הכלכלי הנוכחי שלכם? אלו הן השאלות שכדאי לשאול כדי להבין אם אכן אתם על הכיוון הרצוי בתנועה לעבר יציבות וחופש כלכלי.
המפתח האמיתי הוא להפנים שמסע פיננסי איננו אירוע חד-פעמי של חיסכון או השגת יעדים, אלא תהליך מתמשך של מעקב והתאמה תוך כדי תנועה. כך נוכל תמיד להיות קרובים במידת האפשר למסלול הרצוי. אז קחו כלי ניווט מתאימים, סקרו וסתכלו סביב מדי פעם. נתראה בצומת הבאה!
טיפ טכני: אפליקציה טובה לריכוז תיק הנכסים-התחייבויות ומעקב אחר התזרים השוטף (הכנסות-הוצאות): פמילביז (לחיצה להורדה>>)
לא רוצים לעשות את כל זה לבד?
הצטרפו לתוכנית "חופש מדאגה כלכלית" – תכנון פיננסי לתא המשפחתי.
אופיר סלע - מנטור ומורה מעל 15 שנים
להזמנת הדרכה/הרצאה התקשרו או שלחו ווטסאפ:
052-8358206